Tuesday, February 9

Soalan-Soalan Temuduga SPA 1st Day

Group 1

Panel:

Y. Bhg. Dato’ Dr. Hj. Ramlee b. Hj. Rahmat (Ahli SPA)
Tn Hj. Ahmad Zakhi b. Ramli (Ketua Jabatan Farmasi HTAA)

Raja
- isu penggunaan kalimah Allah
- smoking cessation, apa contribution pharmacist
- KPI
- NKRA

Muzani
- Family background
- Aktiviti kokurikulum di universiti
- Nuqaba’ Council UIA Kuantan
- Isu semasa dalam Negara
- 1 Malaysia + motto
- Perpaduan kaum: kenapa tergugat dan cara mengatasi
- Cara aplikasi 1 Malaysia dalam perkhidmatan kesihatan
- Bagaimana nak tentukan kualiti & keberkesanan ubat
- How to handle patient complaint on side effects

TK
- family background
- isu semasa
- penglibatan di sekolah dan UIA
- industrial posting
- product registration
- GMP
- NPCB

Wadi
- gagasan 1 malaysia
- sistem meritokrasi
- patient counseling at counter
- cara nak reduce waiting time
- ADR

Salwa
- isu semasa
- ARC
- Bezakan produk tiruan, penggunaan hologram

Naziha
- Pharmacy board and poison board
- camne nak ubah perlembagaan
- sbg pelajar, apa respond dan peranan kita dalam isu penggunaan kalimah Allah
- siapa tokoh2 pada zaman Rasulullah s.a.w.
- apa yg perlu kita buat utk jadi pegawai farmasi
- apa anda tahu tentang formulary ubat di KKM

Acap
- 1 Malaysia
- Apa fungsi 1 Malaysia sedangkan dah ada Jabatan Perpaduan Kaum
- Camne nak laksanakan 1 Malaysia
- Kenapa enforcement buat raid
- Kenapa orang jual ubat walaupun tak dpt kelulusan KKM
- explain yourself in english

Hong
- Background
- 1 Malaysia
- H1N1 dan cara atasi
- Cara basuh dgn betul

Adi
- 1 Malaysia
- Ubat traditional
- Poison Act

Solah
- 1 Malaysia
- orang asli
- tempat pendaftaran farmasi
- sekolah lama
- MPP
- aktiviti kokurikulum

Ejad
- isu semasa - harga gula naik
- camne boleh dpt kencing manis
- bahagian service pharmacy di malaysia
- hospital setting ada brapa department
- TDM
- TPN

Haziah
- cara sediakan TPN
- cara cuci tangan
- ARC

Judin
- family background
- isu yang paling menarik perhatian (kalimah Allah)
- apa kelebihan diri dan bagaimana digunakan utk menyumbang kepada komuniti
- cara nak apply knowledge kalau dihantar ke kawasan pedalaman
- isu terkini yang berkaitan dengan kesihatan (Melamin, akhbar hari ni !!!)
- wajar ke tak org yang terlibat dgn Melamin dihukum gantung spt di Cina
- boleh ke apply hukuman yg sama bagi org yg jual ubat tepi jalan e.g. kes pil kurus di Singapura
- kes ubat tradisional yg tak berdaftar, komen


Group 2


Panel:

Pn. Hjh. Kasmah @ Asmara bt. Mohd Shariff (Ahli SPA)
Tuan Shaik Nurudin b. Shaik Shahrudin (Ketua Penolong Pengarah Farmasi Kanan, Jab. Kesihatan Phg)

Fatihah
- Background family and education
- Minat ke arah mana? (bidang-bidang dlm pharmacy)
- plan after graduate
- different between government and private sector
- issues in government sector
- KKM – sapa DG, minister & corporate slogan
- SMS sytem – Touch n Go
- CPD
- How to improve pharmacy service in hospital

Joe
- background
- kenapa pilih pharmacy
- beza community pharmacy & hospital pharmacy
- division dlm hospital pharmacy
- antibiotics
- peds & geriatric counseling
- polypharmacy

Latfi
- Background family
- Beza pharmacist sector swasta dan kerajaan
- How to increase prestasi/efficiency service
- Ratio pharmacist:patient
- Streptokinase
- MRT: role of pharmacist. Kalau dah bagi 10ml, pastu nak suggest apa plak?
- Sapa yang treat drug addict?
- Placement kat hospital university: risikonya?

Azwin
- introduce yourself
- why take pharmacy
- activities at university
- community posting and communit pharmacy
- motto KKM

Johan
- Background
- nak pilih bahagian mana dan reason
- how to improve quality in pharmacy
- regulatory function
- opinion on clinical pharmacy
- praktikal masa undergraduate
- UIA pharmacy course

Hafiz
- cara nak improve quality in pharmacy
- apa pharmacist buat di hospital
- different between ADR and side effect
- what device need counseling

Raihanah
- MRT
- role of clinical pharmacist
- CPD
- cara nak tingkatkan quality kt hospital

Hadi
- introduce yourself
- future planning
- enforcement task
- workload as clinical pharmacist
- dipersuade oleh Tn. Shaik utk amik enforcement dgn bgtau kat hospital pharmacist da start 24 jam shift compare to enforcement yang lagi flexible working hour

Syaza
- organisasi state pharmacy
- director/ketua jabatan pharmacy hospital yg kita minta
- beza KK ngan hospital
- sape bos kita kalau ditempatkan di KK or hospital
- reason amik pharmacy
- way to improve quality in hospital
- role of pharmacy in hospital
- kalau dihantar ke sabah/sarawak, npcb, enforcement

Syahrir
- IT pharmacy
- SPUB
- MTAC
- clinical pharmacy
- attachment at retail pharmacy
- kenapa minta 3 pilihan placement tu.

Mida
- SPUB
- Klinik 1 Malaysia
- Peranan pharmacist dlm klinik 1 malaysia
- Ubat yg boleh di dispen di klinik 1 malaysia
- Cara nak kurangkan masa menunggu bagi patient

Nali
- secondary education & spm bm paper
- community and industrial attachment
- sports
- involvement in uia
- radiopharmacy
- SPUB
- MRT
- Side effects & ADR

Izzati
- CPD
- TCM (traditional complementary medicine)
- Kenapa pilih HKB

5 Comments:

microglia on February 9, 2010 at 6:50 PM said...

tq sbb share!

nasigorengrebus said...

tocei2

Anonymous said...

thanks a lot!!!^_^

Anonymous said...

thanks sbb share.. sgt2 mmbantu..

Anonymous said...

its really useful

 

Followers

Fortified Fraternity Copyright © 2009