Thursday, January 28

Cek List Subjek Sem Ni!

Penting, sila baca!

Baru tadi saya mendapat amanat dari Kak Shariena.

Anda, anda dan anda semua perlu memastikan list subjek yang anda ambil betul. Sila berbuat demikian di myiium.

Jika terdapat sebarang kesalahan, sila berjumpa sendiri dengan Kak Syariena selewat-lewatnya hari Rabu depan.

Dan,

Buat mereka yang fail subjek semasa semester lepas, alhamdulillah, anda boleh reseat paper tersebut 2-3 hari selepas final exam this semester.

Untuk itu, anda juga perlu melapor diri kepada Kak Syariena selewat-lewatnya hari Rabu depan juga.

Sebarang pertanyaan boleh bertanya saya atau Wan Khairul

Terima kasih

Maattaufiq wannajah

Zero fail this Semester!

Wednesday, January 27

2 files VET & 1 file ADMIN


3 Files penting dah diupload di Yahoogroup

1. Course Outline VET

2. Animal Diseases& Treat.Lect..ppt --> NOTA INI TIDAK DIFOTOSTAT. SILA BACA SOFTCOPY.

Softcopy QUM MSK agent 2

Note Dr Che Suraya topik ni dah upload kat yahoogroup.

Cheers.

QUM : Anti-Diabetic Agent


click on picture to download

Sunday, January 24

Nota Ringkas Ethics & Law in Pharmacy (ELP)


Credit to Hong for these colourful notes;
These are regarding
1. Poison Board
2. Permit
3. DCA
4. Product Registration

Yang takde sekarang cuma; "antibiotic"
Siapa2 yang dah buat, boleh lah kongsi kat sini


Page 1



Page 2



Page 3



Page 4


Page 5

Saturday, January 23

Jawapan kepada soalan yang popular


Soalan Yang Selalu Ditanya (Frequently Asked Question)

Soalan:

1. Past Year Exam Paper takde ke?


Jawapan:

1. Past year exam paper dah lama diupload di website ipha pada...

2. Cara nak register dah lama dipost pada....

Thursday, December 10

Confirmed MID SEM TIMETABLE


Q & A

Q: Macam mana tau confirmed?
A: Sebab dah ada tanda tangan Dr Che Suraya, DD of Academic Affair =)

Q: Ada apa-apa perubahan ke dengan yang sebelum ni?
A: Tak banyak, tapi ada juga.
Perubahan yang dikesan:
- Urinary tukar masa dengan Industrial
- Tiada kaitan dengan subjek 4th year





Friday, January 22

List Notes for MIDSEM

Ini senarai semak hardcopy notes yang saya ada.
Termasuk juga tajuk yang dah diajar, tetapi tiada notes.
Contohnya Ethic & Law yang notanya ada dalam buku, tiada lecture notes.
Tak tahulah jika nota saya sendiri ada yang tercicir, tidak dimasukkan dalam senarai ini.

Satu lagi perhatian kepada yang ambil subjek VET, nota paling akhir TIDAK DIFOTOSTATKAN
Power Point boleh didapati dari laman web IPhA.

Fail bertajuk: Animal Diseases& Treat.Lect.

PHM 4142 Research Methodology & Biostatistics

1. Research Methodology and Biostatistics – Course Assessment
2. Research framework
3. Cross sectional study
4. Clinical trials
5. Qualitative Research
6. Sampling and Sample Sizes
7. Observational Study Designs
8. Laboratory Investigation
9. Data Collection techniques and tools


PHM 4213 Clinical Pharmacy 3

1. Introduction to clinical pharmacokinetics
2. Interpretation of serum drug concentrations
3. Pharmacokinetic in obese
4. Carbamazepine and valproic acid
5. Phenytoin
6. Phenobarbitone
7. PK considerations in Paediatrics
8. Special Article – Therapeutic Monitoring of Vancomycin in Adults
9. Effect of Disease states on drugs PK
10. Clinical PK of Aminoglycoside antibiotics
11. TDM of Vancomycin
12. Aminoglycosides – Salinan terkawal
13. PK of THP & Aminophylline – Learning Outcome
14. PK of THP & Aminophylline – Dosing
15. Cyclosporin
16. Tutorials Phenytoin
17. Clinical PK of Methotrexate
18. Paracetamol Poisoning
19. Digoxin
20. Tutorial – Digoxin
21. Lithium
22. USM Appendix II
23. Perkhidmatan Farmakokinetic Klinikal
24. www.medscape.com


PHM 4222 Pharmaceutical Care

1. The philosophy of pharmaceutical care…
2. Drug induced morbidity and mortality…
3. Medication error report form (Mr. Dziehan)
4. 25 JUN 2007 (Mr. Dziehan)
5. HMR Process Part 1
6. HMR Case Study Discussion & Documentation
7. Home Medication Review - Selangor
8. Preparing Home Medication Review
9. Quality use of medicine: Anti-Diabetic Agent


PHM 4232 Administration and Management in Pharmacy

1. Administration and management in pharmacy (ch 1)
2. Pharmaceutical management (management function)
3. Time management and organizational skills
4. Conflict processess
5. Organizational Structure and Behavior
6. Strategic Planning in Pmacy operations
7. Business Planning for Pmacy programs
8. Ensuring Quality in Pmacy Operations
9. Managing technology and Information System
10. Customer Service


PHM 4243 Pharmacotherapeutics II

1. Diabetes I
2. Diabetes II
3. Case 1: SF is thirsty
4. Tutorial : Diabetes
5. Thyroid disorders
6. PT2 – MSK
7. Disorders of adrenal gland
8. 36 Antiinflammatory and antirheumatic drugs
9. Modern Pharmacology with Clinical Application
10. What are NSAIDs?
11. Dementia
12. MSK Part II
13. PT of Parkinson’s Disease
14. Case Study 1
15. PT of headache and migraine
16. Depression
17. Scizophrenia


PHM 4252 Ethics and Law Pertaining to Pharmacy

1. Confidentiality of patient information
2. Registration of Pharmacist Act 1951 (Part 1)
3. Registration of Pharmacists Regulations 2004
4. Medicine advertisement board regulations 1976
5. Poisons Act 1952 (Act 366)
6. Poisons Regulation 1983
7. Poisons (Psychotropic Substances) Regulation 1989
8. Control of Drugs and Cosmetics Regulation 1989
9. Medicines (Advertisement and Sale) Act 1956


PHM 4262 Veterinary Pharmacy

1. Veterinary Pharmacy – animals ANATOMY & PHYSIOLOGY
2. Animal physiology - ANATOMY & PHYSIOLOGY
3. ANATOMY
4. Animal nutrition – why is nutrition important
5. Dog zoonotic diseases
6. Pets in our lives
7. Different diagnostic animal
8. Bovine Zoonotic diseases
9. Zoonotic diseases
10. Animal nutrition (MS Word)
11. Animal nutrition – digestion
12. Animal Diseases& Treat.Lect.






Kenyataan

Assalamu'alaikum.

Sedikit kenyataan (statement), tolong baca.

Pertama: Slides presentation of PT II

Sis. Syahiera minta kepada semua kumpulan agar menghantar kesemua softcopy dan hardcopy slides yang lengkap, yang digunakan masa presentation CP dan PT baru-baru ini. Minta ditulis nama setiap file itu dengan kemas dan teratur. Sebagai contoh "Group B2 - Case 1 (Gouty Arthritis). Softcopies boleh dihantar ke email beliau: syahiera.farhana@gmail.com. Hardcopies boleh dihantar ke bilik belaiu di tingkat 5 bangunan KOP.

Minta kerjasama setiap kumpulan. Tiada due date, no rush. Tapi, kalau boleh secapat mungkin.

Kedua: Surat khabar percuma

Sebagai satu langkah untuk membudayakan budaya membaca dan ambil cakna dikalangan mahasiswa, pihak Kementerian Pengajian Tinggi telah menyediakan surat khabar Berita Harian secara percuma setiap hari (Sabtu dan Ahad mungkin ada) untuk sepanjang semester ini. Bolah didapati di kaunter lobi utama KOM.

Sekian, terima kasih.

Thursday, January 21

Strategic Planning for MIDSEM

OK... tepat pukul 12.00 a.m., 22 Januari 2010.
Maknanya dah kena start study untuk mid sem.

Namun, masa yang banyak pasti akan berlalu jua
Jika tidak dirancang dengan betul

Nah, di bawah ini ialah jadual mid sem yang dah fixed (insya-Allah)
Merangkumi subjek yang diambil oleh semua classmates kita
Termasuklah subjek yang direpeat



Graf kat bawah ini pula ialah analisis tempoh peperiksaan untuk setiap subjek
Nampaknya AMP berada di tangga teratas dengan tempoh 2 jam exam essay
Jadi, bolehlah agak-agak.... subjek mana yang perlukan tumpuan yang lebih....


Monday, January 18

Jadual MID SEM

Gambar-gambar kat bawah ni diambil daripada board luar Audi KOP

Frequently Ask Question:

1. Dah finalize ke ni?

Ans: Setakat ni guna yang ni lah. Tak tahulah kalau kak wan tukar lepas ni. Kalau dah tampal kat board, maknanya kak wan yang print & tampal ni. Tapi, masih takde tandatangan & cop Dr Che Suraya, Deputy Dean of Academic. Jadi, mungkin boleh bertukar lagi.

2. Ada subjek tu, dalam kotak petang, tapi masa yang ditulis 9.00am. Camne tu?

Ans: Menurut wakil IPhA yang telah berjumpa kak wan, description time tu salah. Guna kotak yang ada isi subjek tu. Contohnya, CP3 dalam kotak petang, tapi masa 9.00am - 10.45am, tapi yang betulnya CP3 waktu petang.














Sunday, January 17

Happiest Moment of Our Life!

1st rs reluctant nk msuk,penat, but in d end it turns out that we make such a great team
if we are in Amazing Race,grup laen gerenti nk penalti ktorg,so phm2 jela...

gamba b4 maen
so cite sket psl task,1st belari ke tangki air dgn belon kt kaki tanpa pecahkn & berbasikal tanpa seat dr cafe ke KOM n kaki bukit.Can u imagine that?i'm sure u cant huh?

2nd lari ke CTS plak mkn garlic,peria, telur mentah,lada. we r among d 1st to ccomplete d task

then,3rd run to KOP and have to 'anyam' tikar n play batu seremban. Our chemistry was undefineable. We are d 1st to finish d task!Amazing rite?

4th, we speed up to lake dkt post guard.3 of us had to eat banana without holding it,dayah n jiji had to kayak all d way blindfolded!

then run back to KOM to complete d task n back again to post guard to complete d task.

final task,we had to play bowling padang using coconut.had to gain 25 points.this is d time where luck decide that we are in d 3rd place


gamba aftr maen

FYI :d 1st grup were all men,2nd grup :3men + 2 girls and we r d strong 5 ladies gave them a hard time






in conclusion,we r d 3rd,d 1st among d ladies and d most important thing is we r

LEGEND..............
wait for it
wait for it a little bit



DARY!!!!!!!!!!!

thx to sis rx5 for ur support.Aktiviti ktorg aktiviti korg jua.Kemenangan ktorg kemenangan korg jua!

Saturday, January 16

Presentation Schedule for CP II and PT II (Updated)


Assalamu'alaikum.

This is an email sent by Sis. Syahiera, Course Coordinator for PHM 3233 Clinical Pharmacy. Please take your time to read and digest it properly:

"Salam.

This is presentation schedule for CPII & PTII next week.

You can assign any of the group member to present (means not necessarily all to present for a case).

Mark will be given as average per group.

There will be 2 venues for presentation for both Tuesday & Thursday (please refer picture below).


Thank you."

Info tambahan:
1. Dr. Haniki suruh present semua case, including yang overlap. Dia nak tengok macammana students handle presentation & case tu. Kalau present pagi & petang, kemungkinan jumpa lecturer lain-lain. Kalau lecturer sama pun, dia boleh komen on aspects berlainan.

2. Pasal preceptors tu, nanti after midsem akan switch preceptors & groups. So jangan risau. Korang akan jumpa semua preceptors, and akan ada peluang present depan semua preceptors sepanjang semester ni.

So, please stop all arguments.
Ikhlaskan diri dalam menuntut ilmu-Nya.

Syahiera Farhana Zakaria
Lecturer,
Pharmacy Practice Department,
Kulliyyah of Pharmacy,IIUM
Jln Sultan Ahmad Shah,
Bandar Indera Mahkota, 25200 Kuantan,
Pahang Darul Makmur.

Friday, January 15

Penganjur yang hilang

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh...
2 perkara -

1. Penganjur yang hilang... entri ini bersangkutan dengan entri yang bertajuk "Qiamullail (siri 3)". Permohonan maaf dari saya yang lemah ini kerana kegagalan menunaikan tanggungjawab dengan baik. Setelah mencoret tulisan pada entri "Qiamullail (siri 3)", akhirnya penganjur sendiri yang tidak menghadirkan diri pada 'program' yang dianjurkan. Saya memohon maaf kepada sesiapa yang menghadiri program tersebut (jika ada).
Maafkan diri yang lemah ini...
2. Perkara kedua merupakan pengumuman bahawa SI unit akan membekukan operasi pada minggu hadapan (minggu ke-7). Ianya bertujuan membuka laluan untuk persediaan menghadapi peperiksaan.
Sekian, terima kasih di atas usaha mereka yang berbudi untuk SI unit, terima kasih juga untuk mereka yang menyokong SI unit. Jazakumullah.

Siapa tak ambil buku lagi?


Pengumuman ini bukanlah kerana saya person in charge (PIC) untuk hal-ehwal jual beli buku teks dari syarikat kamal dan fotostat dari kedai teruntum oleh IPhA...
Tapi sebagai AJK CIS (Class Information Service) untuk memaklumkan kepada anda sekalian...

Untuk makluman, buku Pharmacy Management yang telah difotostat, masih banyak lagi di atas pentas auditorium KOP.
Jika anda tidak ingat order ke tak, sila lihat gambar di bawah.

PHARMACY MANAGEMENT (photostate) = No. 18



Untuk pembayaran, I-Corp of IPhA telah membuat keputusan untuk membuka booth selepas midsem nanti.
Jadi, kuranglah orang tengah yang terlibat dengan duit, kurang miscommunication.
Jika anda ada sebarang pertanyaan, sila direct bertanya kepada mereka yang tersebut di bawah:

1. Aizuddin Mohd Noor - http://www.facebook.com/aizud?ref=ts

Wednesday, January 13

BEBERAPA YANG PENTING !

1. Assignment Bussiness Management

- Seperti yang kita sedia maklum, asignment ni kena hantar esok....
Korang boleh ambil isi-isi penting dalam buku Pharmacy Management.
Sesiapa yang order buku fotostat dari list buku IPhA hari tu, boleh ambil di auditorium.
Kepada yang masih tidak ada, boleh dapatkannya online dengan 'klik' link di bawah...

http://www.ilhamcentre.com/9121321/PHARMACY%20MANAGEMENT.pdf



2. Jadual Mid Semester Exam

- Tadi, ada yang memaklumkan jadual yang baru dari ofis dah ditampal.
Secara jujur, saya tak tahu pun akan hal ini. Ada pula yang mengatakan berlaku beberapa overlap di situ. Jangan risau... Insya-Allah malam ni saya akan berdiskusi semula setelah mendapat softcopy jadual itu dari pihak yang berkenaan.

Apa yang diketahui sekarang;
i. Research yang overlap dengan ethic.
Jadi, research akan dibawa ke hari Ahad. Ethic kekal.
ii. Semua exam akan ditukar dari pagi ke petang.

- Jadi apa pendapat anda? Sila berikan sumbang-saran sebelum malam ini ya...

p/s: Haha... ayat yang menggunakan Bahasa Melayu Tinggi (walaupun bukan semua)... Lantaran beberapa insiden berkenaan kesilapan berbahasa yang membawa padah sebelum ini ^_^

PT II - Attachment report submission

Salam..

Dear students,

1. PT II attachment reports should be submitted a week after the attachment.
For instance, you did your clerkship on Thursday Jan 7th then you have to submit the reports by Thursday Jan 14th.

2. Make sure you write your date of clerkship on the report cover.

3. For each body system, please submit the reports in hardcopy to the designated lecturers. Endocrine reports should be submitted to Mdm Diana, while Musculoskeletal reports to Mdm Rohani (refer your attachment manual for other reports). Class rep, pls ask the lecturers on their preferred ways of accepting the reports.

4. A softcopy of your reports should be send by email to:
mhaniki@gmail.com

and cc to: syahiera.farhana@gmail.com and along_sahimi@yahoo.com

5. Comments from the lecturers thus far, we found that some of the members in the subgroups are segregated; between the year 3 & year 4 students in terms of learning and report writing. This defeats the main purpose of tagging, where the learning should be integrated, ideally.

Anyway, they’re always rooms for improvement.

For year 3 students, please open your mind on the knowledge of drugs although you haven’t learn about it formally in class. This tagging system is for you to have earlier exposure. Do not wait until it is too late.

For year 4 students, although the interpretation of laboratory results and the signs & symptoms were analyzed by year 3 students, make sure you understand the whole case of the patient. So, you can provide better recommendation and find the DRPs.

All the best.

Thanks.

~Syahiera Farhana~

Tuesday, January 12

Jadual Week 6

Jadual week 6 yang diambil pada hari isnin, 11/01/2010 yang lepas

Banyak waktu kosong Rabu ni, untuk yang tak ambil elektif la





So, yang free tu, boleh lah pergi sini

HAHA.... promote lak :P

Credit to Johan for the information


Saturday, January 9

Qiamullail (siri 3)

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh...

Insya-Allah SI unit akan menganjurkan program Qiamullail yang ke-3 pada minggu ini. Berikut adalah maklumat lanjut:

Hari - Jumaat (15 Januari 2010)
Waktu - 4.30 pagi
Venue - Surau KOP (brother), Surau blok (sister)

Friday, January 8

Suggested Midsem Timetable




Kronologi:


1. Rabu, 6 Jan 2010, mlm
IPhA sent suggested timetable kepada wakil2 kelas


2. Khamis, 7 Jan 2010, pagi
wakil kelas y4 modified sikit untuk bolehkan cuti hari selasa

IPhA respons ada prob dgn subjek y2 klu ubah camtu


3. Khamis, 7 Jan 2010, petang
wakil kelas y4 modified lagi dengan mencadangkan lebih banyak perubahan kepada semua year


4. Khamis, 7 Jan 2010, malam
IPhA respons year lain nak stick dgn jadual asal


5. Jumaat, 8 Jan 2010, pagi
wakil kelas y4 ubah beberapa subjek y4 yang overlap dgn subjek junior yang ada y4 repeat
MAKA TERHASILLAH JADUAL SEPERTI DI ATAS

So, Apa Yang Perlu Korang Buat?

- Cek lagi kalau ada yang overlap, tertinggal or apa-apa lah
- Bagi tahu cadangan perubahan kat SYAHRIR BIN ZAINI sebelum 12.30 tgh hari ni, (Jumaat, 8 Jan 2010) inform directly, TAK NAK trough emel, ym or blog. Sebab lepas ni susah nak online.
- Pastu, jadual ni akan diberi kepada IPhA untuk dihantar kepada Kak Wan (Petang ni gak)

Wednesday, January 6

Amanat Ketua Kelas


Assalamu;alaikum...

Diwakilkan kepadaku oleh YB Ketua Kelas untuk menyampaikan amanat beliau. Silakan baca.

Pertama: Grouping and Assignment I

Grouping untuk assignment Research Methodology and Biostatistics (Dr. Siti Zaiton) dan Administration & Management in Pharmacy (Mdm. Aslinda):


Untuk assignment Research (Dr. Siti Zaiton), kena pilih satu tajuk research, dan buat proposal macam LS. Kena ada Title, Introduction, Literature question, Literature review, Objectives, Research methodology dan References. Kalau nak tambah lagi benda-benda lain, dipersilakan. Due date selepas midsem (tarikh akan diberitahu kemudian).

Untuk assignment Administration, kena buat Business Planning, konon-kononnya kita dah nak buka retail pharmacay sendiri, so apa business planning kita? Outline (content yang perlu ada) boleh tengok dalam nota Business Planning for Pharmacy Programmes (Steps in a development of a business plan; slide no. 5). Due date 14/01/2010 dihantar melalui email ke aslinda@cybermed.edu.my atau aslindajamil@gmail.com (mungkin juga kena hantar hardcopy ke Mdm. Halimah; confirm kemudian).

Kedua: Grouping and Assignment II

Ni grouping untuk Home Medication Review (HMR) Mdm. Rohani.


Untuk HMR, assignmentnya dipecahkan kepada 3 bahagian; setiap bahagian menyumbang 20 markah, dan apabila dijumlahkan, ketiga-tiga mereka menyumbang sebanyak 20% untuk markah untuk subjek PHM 4222 Pharm. Care.

Untuk bahagian pertama, setiap kumpulan kena serahkan tiga borang penting; Patient's Consent Form, Data Collection Form and Screening Form. Due date 05/01/2010 (Jumaat ni).

Untuk bahagian kedua, kena buat HMR ke rumah patient, dan siapkan report. Untuk bahagian ketiga, assessment dibuat melalui poster presentation. Berkenaan dengan dua perkara ini, akan dimaklumkan kemudian dari masa ke masa.

Ketiga: Patients untuk HMR

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, utk HMR, mcm mana nak dapatkan patient? Secara peribadi, penulis sendiri pun tidak jelas. Cuma teori yang ada, dapatkan patient melalui ward round semasa hosp. attachment utk PT II. Jadi, masa clerking case tu, ambil nama, alamat dan nombor telefon patient.

Cara yang lain mungkin melalui Pharmacy Day yg mgkin akan diadakan di Bukit Goh pada suatu masa nanti. Cara lain mungkin melalui Mdm. Elina (?, tak sure nama sebenar), Pharmacist kat KK Bukit Goh. Berkenaan ini, akan diconfirmkan semula dgan Mdm. Rohani. Cumanya buat masa sekarang, sedikit usaha yang boleh dilakukan oleh kita adalah ambil nama, alamat dan nombor telefon patient masa buat hospital attachment utk PT II.

Kalau ada apa-apa yang silap atau inginkan penerangan lanjut, sila beritahu atau bertanya pada YB Ketua Kelas (Ahmad Faiz) atau saya sendiri.

Sekian, terima kasih kerana sudi membaca.

Tuesday, January 5

Past Years Exam Papers

SOFTCOPY of PAST YEARS EXAM PAPERS (Year 4 Sem 2) have been uploaded.

Tekalah... dalam 6 GAMBAR kat bawah ni, yang mana satu ada HYPERLINK nya...

Sape yang dapat download dengan first click je kat gambar yang betul.... dialah yang hebat ;P


Gambar 1


Gambar 2


Gambar 3


Gambar 4



Gambar 5


Gambar 6

Monday, January 4

Graduating form

tlg isi cmni:
1) Degree sought : Bachelor of Pharmacy
2) Major,minor, specialization :-
3) no of credit regis this sem : + audit
4) no of credit fulflled :153

what matter most is nama ngn ic je sbenany.

utk borg kkm ikatn ngn jpa tu k.sharina nk confirmkn ngn cik faezah yg spa tu.tp rs cam 6 kot.leave blank sp yg x isi lg,sp yg dh pn xpe je

so 6/1,rabu submit kedua2 form yg COMPLETE.esk copy sijil spm ngn birth cert dpt blk kot

Bingkisan Penting...


Assalamu'alaikum w.b.t.

Silakan baca bingkisan yang tak seberapa ini:

Pertama: Cerita Tentang 'Audit Course'
Dalam buku panduan yang dikeluarkan oleh A&R UIA, ada dinyatakan frasa yang berikut:
14. AUDITING
"Auditing a course requires the permission of the instructor and approval of the Deputy Dean (Academic Affairs). An auditor receives no credit for the course. An audited course is recorded on the student's transcipt with the course grade "AU" but does not affect the student's grade point average. A student who is auditing a course is not required to take the end-of-semester examination, but must satisfy the attendance requirement, otherwise an "F" grade will be recorded and computed into the CGPA.

A course may not be changed from credit to audit status or vice versa after the deadline established by the Senate. Under exceptional circumstances, a request for change may be approved by the Deputy Rector (Academic and Research)."

Secara mudahnya, sesiapa yang ambil audit course, wajib memenuhi attendance requirement (kena datang semua kelas kot) untuk subjek tu. Jika berjaya, dalam tanscript nanti, akan tertera "AU", dan tidak dikira untuk CGPA.

Tetapi, kalau tak berjaya memenuhi attendance requirement yang sepatutnya, serta-merta akan dilabel sebagai "F" (fail), dan dikira untuk CGPA.

Biasalah, kadang-kadang dunia itu tidak adil. Yang Maha Adil, adalah Dia.

Kedua: Cerita Tentang Registration
Kepada sesiapa yang ada check MyIIUM masing-masing, mesti tahu yang confirmation slip of registration untuk semester ini tak ada lagi, kan? Sebenarnya, kita tak register pun lagi untuk semester ni, sebab Kak Sharina tak boleh nak key in lagi kertas yang kita isi hari tu. Ada sedikit masalah berkenaan study plan kita, masalah kat admin office dan A&R di Gombak. Tetapi, jangan bimbang, apabila semua dah selesai, Kak Sharina akan register untuk kita.

Jadi, kepada sesiapa yang masih nak add/drop subjek, atau nak ubah status credit/audit subjek, jangan segan-silu untuk mencemar duli ke admin office, berjumpa dengan Kak Sharina dan maklumkan hajat anda kepadanya.

Ketiga: Cerita Tentang Hospital Attachment
Untuk Hospital Attachment, methods and proceduresnya macam biasa. Datang awal pagi ke HTAA, tunggu kat DIS untuk diassignkan dengan kes oleh Ahli Farmasi HTAA. Kemudian, naik ke ward untuk buat apa yang sepatutnya. Selepas sejam dua, Ahli Farmasi HTAA akan naik ke ward (atau dia akan panggil kita semua turun berjumpa dengannya), dan students kena buat persembahan (presentation) ringkas kepada Ahli Farmasi itu. Setiap kumpulan, tiada yang terkecuali. Dia cuma nak pastikan yang kita dapat kes yg betul dengan body system yang dinyatakan. Tapi, students digalakkan untuk bersedia dengan presentation selengkap yang boleh, sekali dengan DRP dan PCI utk patient.

Make sure you are prepared with appropriate knowledge.

Sekian, terima kasih kerana sudi membaca.

Tazkirah : Menfleksibelkan Hati


Assalamualaikum

Tazkirah pada minggu ini tentang organ terpenting iaitu hati. Penting woo mesti kena baca!

Hati ini saya ibaratkan seperti bejana. Tapi yang ajaibnya, bejana ini fleksibel. Fleksibel jika dilatih untuk fleksibel. Jika tidak dilatih, bejana (hati) tersebut akan keras. Apabila keras, sudah tidak fleksibel untuk menerima teguran dan nasihat.

Kerana hati ini fleksibel, kita kena isi dengan air-air hikmah. Secara tuntas, kita harus isi benda-benda yang baik sahaja ke dalam hati. Yang buruk-buruk kita guna HEPA filter. Barulah bejana tadi menakung manisan bukan tuba.

Kenapa pentingnya hati yang fleksibel?

Sebab, kita semua ini sudah dewasa. Apabila dewasa, ego kita tinggi. Susah untuk bertolak-ansur. Sukar untuk berlapang dada. Payah untuk menerima pendapat orang lain. Ada sahaja tak kena.

Benda ini terjadi kerana kita tidak latih hati untuk fleksibel. Kerna, hati kita tidak dilatih untuk menerima.

Kerana itulah, kita harus berlapang dada. Iaitu salamatus sadr. Dengan berlapang dada, kita mudah terduduk dibangku muhasabah, membenarkan teguran dan nasihat datang mengetuk hati kita. Tidak mudah melenting, biarpun terasa keperitannya.

Tidak Menunggu Sempurna

Dan, kita selalu mempersoalkan:

Diri sendiri tak betul, ada hati nak ajak-ajak orang...

Cam bagusla dia ni, macam tuuut...

Hafal al-Quran pun tak, DQ lagi tak pernah jejak, nak kata good, tak...(cam pantun 3 kerat lak)

Kawan-kawan, ingat tak apa yang dikatakan oleh Allayarham Sheikh Mustapha Masyhur:

“Islah nafsak, wad’u ghairak”

Ramai orang salah faham kata-kata ini dengan menafsirkan seperti berikut:

“Perbaiki diri dulu, baru ajak orang lain”

Sebenarnya, benda ni concurrent..not one after another...kena buat serentak yakni baiki diri dan ajak orang lain. Lagipun, tak pulak ayat tu jadi "Islah nafsak, thumma ud'u ghairak".Thumma beerti kemudian.

Kenapa ya?

Sebab manusia tidak akan sampai taraf sempurna. Allah yang Maha Sempurna.

Kesimpulan

1) Fleksibelkan hati. Jangan mudah melenting dengan teguran dan nasihat orang. Diorang tegur, sebab sayang. Caring is Loving kaaan?

2) Bersikap toleransi. Kita selalu berbeza pendapat. Ada yang nak itu, orang lain nak ini. Cuba renung kata-kata John F. Kennedy ni, "If we cannot now end our differences, at least we can make the world safe for diversity".

3) Semua orang adalah daie. Kita ni hidup kena tolong-menolong atas perkara kebaikan. Makanya, semua orang perlu ingat-mengingati. Perlu terdorong untuk melakukan kebaikan kepada saudaranya yang lain. Barulah kita menuju khaira ummah.

p/s: Terima kasih kerana membaca. Saya masih Welfare, bukan tukar portfolio ke SnI =)

Sunday, January 3

Hospital Attachment PHM 4243 PT II

Assalamu'alaikum...

Sila lihat:

Laporan 4 minggu

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

Manusia merancang. Allah swt yang menentukan. Rancanglah sehebat mana pun, kalau Allah tak mengizinkannya, takkan menjadi juga. Tapi, jangan jemu dalam merangka perancangan.

OK, berikut adalah projek-projek yang akan dikekalkan di bawah kelolaan SI unit (Spirituality and Islamization - diumumkan bagi yang belum tahu). Disertakan juga projek-projek yang dimansuhkan.

1. Facebook sebagai medan dakwah (Azwadi)
2. Laman Iqra' (Syafiq)
3. Bookmark ('Izzuddin)
4. Doa di whiteboard (Birri)
5. Qiamullail (Shahmin for bro, Fatihah for sis)
6. Tadarus (Shahmin for bro, Fatihah for sis)
7. Kempen (Khairul, Latfi, Fatihah, Ainna)
8. Blog (Shahmin)
9. Maulidur Rasul (Syaza)
10. Waktu solat bulanan (Izzati)
11. Sudut bacaan (Shahmin for bro, Atiqah for sis)
12. Tazkirah kelas (Ainna)
13. Tazkirah on notes (Shifaa')

Projek yang dimansuhkan

1. Iftar jama'ie
2. Talk (ceramah)
3. Induction
4. Koleksi video

Untuk projek-projek yang dimansuhkan, bukan bermakna tak boleh dibuat. Silakan jika mahu. Cumanya ianya bukan di bawah projek SI unit.

Harap maklum. Jika ada yang tak berpuas hati, sila ke depan. Saya sedia meringankan bahu yang dibebankan ini (melepaskan tugas). Kerana apa? Kerana tanggungjawab bakal ditanya di Hari Pembalasan. Oleh itu, saya tetapkan untuk kelolaan SI unit sebagai yang tersebut di atas. Sekadar dalam kemampuan diri.

Kepada petugas-petugas sekalian (PIC), terima kasih kerana banyak membantu. Saya mengharapkan usaha yang berterusan dari kalian sebelum kita masing-masing akan melepaskan tugas-tugas ini pada minggu ke-15 (15 Mac 2010). Jazakumullah. Usaha yang baik dan ikhlas ada ganjarannya. Jangan runsing.
Tinggal 8 minggu lagi (week 5, week 6, STOP FOR EXAM, week 9 sampai week 14). OK, harap semuanya jelas.
 

Followers

Fortified Fraternity Copyright © 2009