Sunday, April 19

Our Annual Grand Dinner

Assalamualaikum. Selamat bercuti semua. 

Nak tanya sudut pandang rakan-rakan tentang cadangan rakan kita Hawa hari tu. 

Yang saya faham Hawa mencadangkan AGD kita akan dibuat di Port Dickson selama 3 hari 2 malam. 

Aktiviti-aktiviti memang menyoronokkan semasa di sana. 

Bayaran dalam RM 100++. Bagi mereka yang ikut plan pembayaran AGD sejak sem 2 tahun 1, jumlah terkumpul wang sebelum grad ialah RM210.

Tempahan dan Proposal Paper perlu awal jika mahu buat AGD di sana. Tempahan perlu dilakukan semasa cuti ini. 

Makanya, minta pandangan rakan taulan sekalian tentang cadangan Hawa ni. Step up and Make some noise.

20 Comments:

izzuddin said...

ramai yang cadangkan mcm ni...
mula2, kita buat satu majlis jamuan ringkas, buat sebagai 'appreciation' ke lecturers dgan staff...
ringkas je, tapi kalu nak buat grand, okay je...

lepas tu, buat pgram yang kat pd tu, seseama kita je...
kira, mcm post-program ah...

kiranya, ada dua pgram ah, satu majlis jamuan utk lecturers dan staff, satu lagi pelancongan indah di PD...
faham tak ni????

tapi, faktor yang paling penting sebenarnya adalah COST...

yelah, bukan semua orang sanggup keluar duit utk buat pgram sesama batch ni...
dah byk kali terjadi...
cost yg tinggi membuatkan ramai org tarik diri daripada menyertai...
terlalu berkira...

so, pandai-pandailah....

had hamzah said...

bkn terlalu berkira judin..bkn sume berduit..kne pk gak kite keje 2-3 bln bru dpt gaji..xkn nk pau parents kot..

SOLAHARIS on April 20, 2009 at 9:01 AM said...

pendapat saya pula begitu mendokong hasrat judin di atas tadi. Objektif yang saya nampak:

1) Lakukan sesuatu yang meninggalkan memori yang akan dikenang zaman-berzaman
2) appreciate lecturer n diri kita
3) Tinggalkan jejak yang tak terhapus di Kulliyyah baru (sebagai batch tertua merasmikan bangunan baru)

Makanya, saya menyokong cadangan judin cuba dengan sedikit penambah baikan

1) buat satu projek yang meninggalkan jejak. Contoh: mewaqafkan something di surau, seperti jam waktu solat, cermin, al-Quran, rak dan sebagainya
2) buat laluan untuk gambar-gambar setiap batch pharmacy students, buat satu poster gedabak ada semua gambar kita ala-ala carta organisasi IPhA.
3) buat grand dinner bersama lecturer n support diorang, takpun, kalau dah kurang budget, support sikit.
4) berikan token of appreciation to our lecturer.
5) buat magazine, buat simple ok jugak, asal nice. bagi copy kat dean n deputy deans. (kena buat sidang redaksi cepat-cepat. lagi awal lagi bagus, boleh buat gempak)
6)buat kat PD lepas appreciate lecturer and kita kat sini, aktiviti di PD perlu discreen untuk kebaikan bersama

Kalau nak buat cenggini, paling kurang RM250-RM300, buat yang dah ikut plan pembayaran AGD, pasti kurang terbeban, kerana jumlah terkumpul jadi RM210.

so, tepuk dada tanya selera. yang penting we have to unite n contribute to a meaningful annual grand dinner! Fortified Fraternity.

hadi hamzah said...

yg solah tnye tu,aku cdgkn kite wat agd meraikan skali sume lecturers,staffs ngan juniors ke..last day to show our appreciation tu..suppose to involve all..tp mcm judin ckp nk wat yg utk batch kite pas tu..hoho..tgk budget dlu..sume org ade keperluan masing2..for me, aku nk menabung utk keje 2-3bln yg x dpt gaji lg tu..kot2 dpt jauh dari umah,sakit woo..da besar xmole pau parents lg..malu siot..

had hamzah said...

wat mural batch best jgak kot!!dinding besau byk kat KOP tu..ehe..pokcik pndai lukis..ehe

hadi hamzah said...

wat video documentary batch best jgak..ehe..citer pasal sume dak batch kite..haha..bg idea je..pastu bg cd copy kat sume lecturer

izzuddin said...

camni...

sape yg nak join majlis appreciation saje, boleh...
sumbangkan duit di situ...
kalau tak join kat PD pun, ok je...

boleh ke buat mcm ni????
ni just cadangan, bukan statement...

tapi, rasa sayang lah, sebab lepas habis ni, kita semua mgkin dh jarang jumpa dah, susah nak berkumpul beramai-ramai...
kalau jumpa pun, masa konvo (dengan parents) dan pada masa kenduri-kenduri kahwin bdk2 batch kita (itupun kalau dijemput)

so, pandai-pandailah fikir...

masa cuti 2-3 bulan tu, boleh je nak cari duit...
kerja ah, jgan nak memilih...
keje stesen minyak ke, jadi buruh kasar ke, tukang cat ke, tkg jaga kedai ke...
byak boleh buat, nak dgan tak nak je...
buat apa nak malu, bukan org kenal pun...
aku dulu buat kerja2 mcm ni, ok je...
awal2 tu memanglah susah, malu, tapi lama2 rasa best pulak...
kita nak duit, buat apa pikir pasal orang...
yg penting, dpt duit, tak nyusahkan mak ayah....
silap2, kita boleh tlg mak ayah pulak...

p/s: sori kalau ada yg terasa. tak bermaksud nak buat. x nak bergaduh...
kalau salah, tolong tegur...
aku pun manusia gak, kdg2 silap, kdg2 hipokrit, kdg2 jadi jahat...

shifaa on April 20, 2009 at 11:00 PM said...

Cadangan :
Duit JPA = RM4100 /sem
Kalaulah kite kene tambah RM100 dari duit yang kite kumpul, cadangkan, every semester, just save RM50 from the scholar..kite ade 2 semester lagi, so dapatla RM100.

Cuba usahakan untuk dapat bajet dari kuliyyah.

Yang penting we try to make this a success, duit kite cube usahakan same2...

ateeqa Y. on April 20, 2009 at 11:08 PM said...

salam..

setuju2...aku rasa duit yg shifa kata tu 1.2% je dari biasiswa kita...

satu sem 4 bulan...
so kiranya...sebulan masing2 boleh save RM12.50..

sehari sama dengan RM0.42..

ermmm...nampak agak boleh dipertimbangkan kan..?

sebab tu cadangan ni di beritahu awal2 supaya masing2 boleh menyimpan...

ayuh menabung..! :)


aku setuju dengan cadangan KEDUA dari solah...so sweet hehe..

rasanya..lau nak gabung semua batch untuk AGD..erm, tak perlu kot...

ape kata untuk niat yang murni tu buat program yg macam judin cakap tu..

tapi, AGD tu batch kita je la..

ukhwah sesama kita pun penting gak...

nanti, lau ramai2...effectnya sama je dgn annual family day yang KOP...tak semua pegi...and yg pergi tu, takde la kenal semua yang pergi...last-last mcm tu je la..

tak pun...

untuk occasion bersama lecturer&batch lain tu..kita jemput wakil dari setiap batch...


buat something new la..

lau setakat makan ramai-ramai...iftar sudaaa.. :)

ahaha..

my opinion je... :)

aku on April 20, 2009 at 11:42 PM said...

keputusannya... kita wat agd makan2 dulu..

pastu kite g njoy kat pd.. ok ..

duit boleh dicari, memori bukan senang utk dimiliki.. mari2 ke pd..ayuh!!

Anonymous said...

aku rasa lg elok ajak semua batch, agd sesama kita je bosan weihhh...bukannya kita sponsor dorang pun, sape nak pi, pi laa, sape tanak pi takpelaaa...ramailaa skit agd tue...nie 50 org je agd kita..huhu..lecturer sah2laa ramai tak datang..kata batch dibenci...aku tgk enjoy je course lain ajak junior2 belaka..dinner pharmacy laa paling suram sekali..

Anonymous said...

dinner lebih seratus aku tidak akan pergi.

Anonymous said...

ni pendapat aku.kita buat 1 majlis takyah buat kat hotel.buat kot KOP or dalam UIA dah ok.kita panggil semua staff pharm and our juniors.kita buat makan and majlis skit. ada persembahan or papee.let all of them see us. sebelum ni aku ada tnya pidot 4th year.dia kata sponsor takder masalah.leh mintak tolong bro erman.mintak sponsor dari supplier.rasanya nanti bnyk supplier kat bangunan baru kita.
then the next part is yang bout PD.bagi aku if its worth it.money doesnt matter much.kita JPA dapat rm4000 satu sem.if setakat rm200 or something. for quality stuff.
rasanya dak tak kisah. just kna make sure benda tu worth it. rasanya dulu dak tak setuju dengan AGD yang sebelum ni is because kna bayar rm200. then makan 1 nite jer.
rasanya kna plan start next sem.try mintak tolong bro erman dari awal.so tak kelam kabut.secara jujurnya. rasanya tiap sem leh simpan paling skit pun rm1000 up to rm2000.so nak kata duit tak cukup negative time habis tiap sem tu agak2 la.dulu kita rm2000 jer 1 sem now double.if takleh survive gak taktau la nak kata apa

-johan-

izzuddin said...

5-CNR utk komen2 setakat ni....

1. buat satu majlis makan utk appreciate lecturers, staffs dan lain-lain, tapi pastikan cost-effective dan meninggalkan kesan utk kita dan org2 yg dijemput (mcm AGD senior 4th batch baru2 ni)

2. pegi PD lepas majlis makan2, tapi kena pastikan berbaloi dgan duit yg dibayar

3. start menabung dari sekarang

4. start buat kerja dari sem depan (yang ni mesti susah nak cari org yg sanggup nak buat)

5. duit boleh dicari, memori bukan senang utk dimiliki... (ejad yg kata)

Anonymous said...

aku setuju dengan judin.

-johan-

fiza midi said...

aku pun stuju dgn judin~
(^_^)

aNeA_hAyATi on April 26, 2009 at 5:03 PM said...

stuju gak ngn judin n sOlah..mungkin ade lg cdgn yg bernas dr rakan2..

klu kte seniri ignOre ukhwah batch kite..siap ade rase bOsan2 lg klu nk wt AGD sesame kite je..

sape lg yg nk eratkan hubgn sesame kite ni??

sape lg yg nk createkan memOri sesame kite klu bukan batch kite seniri??

sOo..masing2 jgn la pentingkan diri seniri..same2 la fikirkn alternatif terbaik utk cipta memOri kite..

peace~

Anonymous said...

apa kata kita postpone pi pulau redang ntuk sem nie, so kita wat agd kat pulau redang je terus.....hahaa..pd takde apa...nanti aku tambah lagi

Syahrir bin Zaini on April 27, 2009 at 7:08 PM said...

Ak setuju kalau kita tukar tempat dari Port Dickson kepada Pulau Redang...

Mula2 pelik gak apsal la pilih PD...

Klau korang tanya la sesape yg duk negeri sembilan, yg selalu dgn tempat tu;

Mesti diorg tak syorkan pun pegi PD

Dgn pencemarannya...pantai yg kotor dgn air laut melekit...kalau cecah kaki kat persisir pantai tu je dah ada kesan hitam...tak taula bahan kimia apa yg ada kat situ...

This is just my personal comment based on experience...

Betul tak Gunjai?
Takpun tanya la acap, apis or piran ke?

Apa pendapat diorang pasal PD?

Kesimpulannya, lagi best klu buat kat Pulau Redang.

Anonymous said...

salam,

selama 3 taun, xabis2 aku dengar pasal "merapatkan ukhwah"..tp ukhwahnya makin rengang...macam2 cara da korang usahakan, baguslaa tue, tp tak mendatangkan hasil...sebab apa?

ikut pandangan aku, cara kita tak berapa kena...satunya sebab satu pihak je buat keputusan untuk semua..sepatutnya da besar lg bawak bincang, tp lg kurang perbincangan ada la sesama kita..

aku duk observe n baca semua komen kat atas nie, ada dua pihak..satu setuju, satu lg suruh pk leklok..dua2 ada sebab masing2..dua2 tak salah..kelas kita ada 50 lebey2, apa kata kita wat undi..masing2 ada hak nak buat mcmmana n memana undi yg menang, kita ikut..maksud aku, kuasa majoriti, bukan kuasa satu pihak..jadi bila cakap pasal kuasa majoriti, nak tanak semua kena terima sbb masing2 da undi..

keduanya melibatkan kos...separuh dari kita datang dari keluarga sederhana, separuh datang dari keluarga susah...ada sesetengah dari kita kena tanggung adik-beradik punya perbelanjaan, kalo balik kena tanggung barang dapur rumah, sesetengah guna untuk diri seniri and ada jugak parents masukkan tiap bulan...jadi aku rasa tak patut kita bertekak pasal duit org lain...jadi sape rasa satu bebanan, kita kena terima masalah kawan kita, sape rasa mampu, leh join..takde masalah, lgpun program lama lg..fikiran manusia berubah2, mana tau tetiba yg semangat skang tanak join, yg tak semangat beriya2 nak join nanti..huhu

 

Followers

Fortified Fraternity Copyright © 2009