Sunday, August 30

Thiazide & Frusemide

Assalamualaikum and happy ramadhan everyone. Some of us believe that frusemide has low- ceiling effect for diuresis. But, it is wrong. Thiazide has low-ceiling diuretic effect while frusemide has high-ceiling diuretic effect.



The effect of thiazide 25 mg in hypertensive patient is same with the effect of thiazide 6.25 mg with combination of ACE-I and Beta blocker.

Dose of frusemide can be increased in hospitalized patient when diuresis is inadequate to relieve congestion in management of heart failure patient. This indicates that frusemide is high-ceiling diuretic.

Ref: Drugs for The Heart. 6th Ed. & 2009 AHA CPG

Maa'ttaufiq wannajah for PT 1. Go and WOW your lecturers!

4 Comments:

Anonymous said...

Solah, kok ye pon bg la definition of low & high ceiling effect tu ape? mkin nggak phm gue jadinya...

shifaa on August 30, 2009 at 2:55 PM said...

Thanks solah :-)
and terukan weh letak article berguna cam ni yang menarik and tak panjang sangat....what about preload and afterload. i heard that dr. zainol silap explain dalam kelas, can you find out and post it here? really appreciate it

SoLaHaRitH on August 31, 2009 at 12:14 PM said...

to anonymous

high ceiling diuretic ni, dose related..lagi kita tinggi kan dose frusemide, lagi diuresis efek nya tinggi. Seperti dalam management of hypertensive patient, kita boleh increase kan dose frusemide sekiranya, dose yang rendah itu tidak mampu untuk relievekan edema in congestive heart failure patient

low dose diuretic seperti thiazide..guna low dose pun dah sama macam guna high dose. efek sama.

to shifaa

saya tak perasan tentang kesilapan dr zainol hari tu..tapi rasanya, ada kesalahan di afterload..

Anonymous said...

oooo.......
barulah phm..
time kasih solah.
Tulis la ape2 lg, yg penting2 n lectrer stresskan dlm klas.
ko kan slalu focus dlm class.
hehe

Guess

 

Followers

Fortified Fraternity Copyright © 2009